TEAM UPDATE

De Covid-19 maatregelen hakken er serieus in

Zomer 2020 – We keken als team de toekomst positief en hoopvol tegemoet, want er blies een nieuwe wind doorheen het VDB Cycling team. Er werden nieuwe sponsors en partners aangetrokken en zelfs een nieuwe renner sloot zich aan bij ons team. Samen met Vince Van den Eynde en zijn ouders stelden we nieuwe doelen voor het veldritseizoen 2020-2021. Maar dan kwam corona…

01 september
2020

KLAAR VOOR DE START

De broers Arno en Lars waren samen met Vince sterker en gemotiveerder dan ooit tevoren. De jongens spraken met z’n drieën af en organiseerden hun gezamenlijke ploegtrainingen. Napraten over de training deden ze meermaals bij lekkere pannenkoeken. Op een vlotte, leuke en familiale manier tilde het samenzijn onze renners naar een hoger niveau.

Van links naar rechts

Lars Van Den Broeck
Vince Van den Eynde
Arno Van Den Broeck

18 oktober
2020

Topdag voor het VDB Cycling Team

Op 18 oktober 2020 mochten we meteen een topdag noteren voor het VDB Cycling team! We pakten als team twee podiumplaatsen en onze eerste overwinning van het seizoen 2020-2021! Vince wist net dan zijn eerste overwinning te grijpen, na vier jaar, net voor zijn ploegmaat Arno die tweede werd. Lars behaalde een knappe 5de plaats bij de junioren.

Vreugde, plezier en veel voldoening overheerste toen in ons klein maar hecht team. Eindelijk een mooie beloning voor het vele harde werk! Dat het duidelijk werd dat we als mini-team met een familiale aanpak, zonder druk en met de steun van de ouders, partners en sponsors de toekomst best beloftevol tegemoet konden gaan, stond buiten kijf. 

Zowel de hoofdsponsor van de ploeg, Garage Special, als alle sponsors & partners van VDB Cycling Team blikken nog steeds met trots terug naar deze Agter de Berg Cyclocross in Hechtel- Eksel, georganiseerd door de gebroeders Wouter en Brecht Toelen, tevens partners  van onze ploeg.

01 november
2020

Maar dan... kwam die verdomde Covid-19 roet in het eten gooien!

De coronamaatregelen van de regering en de KBWB hebben in oktober meteen een kruis gezet over Lars zijn deelname aan junioren wedstrijden, die werden afgelast. Een zeer diepe teleurstelling voor onze jongste renner, die nog wel voluit blijft trainen.

Voor Vince en Arno werden alle U23 beloftewedstrijden geschrapt. Net die wedstrijden waar ze UCI- punten zouden kunnen behalen…

Enkel nog deelnemen aan wedstrijden met de profs was mogelijk, met maximum 75 renners. Dat de profs mee aan de start staan en qua niveau verder staan dan onze beloftevolle renners, hoeven we niet uit te leggen. Het vergt mentaal enorm veel energie en doorzetting van onze beloften om vanop een laatste startrij hun “eigen wedstrijd” in een profwedstrijd te moeten rijden. Hun ambities en motivatie kregen zware klappen.

18 november
2020

Verstrengde Covid-19 maatregelen en nieuwe UCI-regels

En alsof dit nog niet genoeg is. De ‘mentale opdoffers’ bleven zich verder opstapelen vanwege de nog meer verstrengde UCI en Covid-19 maatregelen. Met alle begrip dat er maatregelen worden getroffen.

De recent aangekondigde extra UCI-regels zetten voorlopig ook een kruis over het verdere veldritseizoen van onze U23 renner Vince. Wanneer en of hij dit seizoen nog aan wedstrijden zal mogen deelnemen, wordt spijtig genoeg afwachten. Hij legt zich momenteel toe op zijn studies aan de hogeschool en blijft ook verder trainen.

Voor Arno, die in zijn opleiding/parcours tot prof wordt gesteund door de VDAB en Sport Vlaanderen, liggen er momenteel nog enkele wedstrijden in het verschiet.

Dankzij de financiële steun van zijn ouders en zijn eigen wil om UCI-punten proberen te vergaren, trok

Arno in september 2020 alleen naar Tsjechië om daar enkele UCI- punten te sprokkelen. In oktober 2020 wist hij ook nog enkele punten te pakken tijdens een wedstrijd in Zwitserland.

Dat heeft momenteel enkele positieve gevolgen. T.t.z. vanaf heden past de UCI een nieuwe overgangsmaatregel toe. Alle UCI-punten die ook vorig veldritseizoen werden behaald in wedstrijden, die dit jaar zijn afgelast, worden alsnog behouden tot aan de vooravond van het WK en bijgeteld bij de UCI-punten die dit jaar al werden behaald. Dat betekent dat Arno de 120 UCI-punten,  die hij in september 2019 had behaald tijdens twee wedstrijden in China, nu terugkrijgt waardoor hij met 364 plaatsen stijgt in de UCI-ranking en daarmee de top-100 induikt. Helaas, resulteert dat nog steeds in een startpositie in de laatste rijen.

Na de herziening steeg Arno 364 plaatsen op de UCI-ranking

Arno werd momenteel in zijn opleiding verplicht om stage te lopen (als werkervaring). Als gevolg staan zijn trainingen op een  lager pitje. De komende wedstrijden tussen de wereldtoppers zullen mentaal en fysiek zeer zwaar worden.

Daarbovenop zijn  er vanaf heden ook verplichte Covid-19 tests voor de renner en zijn twee begeleiders. Die extra kosten zijn voor eigen rekening van de renner. M.a.w. voor een heel seizoen zijn dat extra hoog oplopende kosten per wedstrijd voor de ouders.

24 november
2020

Hoe moet het nu verder?

Slotwoord namens ploegleider Deborah Geentjens

We zullen in de komende weken moeten afwegen of crossen voor een klein team als VDB Cycling Team nog financieel en mentaal haalbaar blijft voor één renner in deze vernieuwde vorm van UCI wedstrijden tijdens dit Covid-19 tijdperk.

Doch wil ik als ploegleider onze renners een hart onder de riem steken en hen met het hand op mijn hart zeggen dat ik voor de volle 100% achter hen blijf staan! We moeten samen de toekomst positief   en hoopvol blijven tegemoet gaan. We kunnen alleen maar hopen dat we snel dit verscheurende Covid-19 tijdperk achter ons kunnen laten